Nytt Rökförbud i Thailand November 2017

I ett försök att rädda 20 stora stränder från nedskräpning så införs ett nytt rökförbud i Thailand i november i år. Det gäller att ta förbudet på allvar, bryter man mot det så kan man få fängelse i upp till ett år eller böter på upp till 100.000 bath.

Studier har visat att cigarettfimpar är ett massivt problem för miljön i Thailand, inte bara stränderna och havet utan över hela landet.

En av studierna utfördes i Phuket och där fann man uppemot 138 000 stycken cigarettfimpar på en strand som är 2 och en halv kilometer lång.

Att införa detta rökförbud i Thailand är en bra start men faktum är att det dagligen i Thailand slängs uppskattningsvis 100 miljoner fimpar vars gifter sedan läcker ut i miljön samt näringskedjan när regnet kommer.

Regeringen håller på att vidta åtgärder för att förminska nedskräpningen från rökarna för att rädda miljön men man nämner ingenting om rökarnas hälsa.

Ett annat rökförbud i Thailand gäller försäljning och användning av vapes vilket kan ses som lite konstigt då det sannerligen borde minska antalet fimpar som slängs.

Förbudet träder i kraft i november då turistsäsongen drar igång på måna populära orter och omfattar inledningsvis följande stränder Mae Phim i Rayong; Laem Sing i Chanthaburi; Bang Saen, Pattaya och Tham Pang på Koh Si Chang i Chon Buri; Cha-am i Phetchaburi; Hua Hin och Khao Takiap i Prachuap Khiri Khan; Patong i Phuket; Bo Phut på Koh Samui i Surat Thani; Sai Ri i Chumphon; Chalatas i Songkhla; Tha Wa Sukri i Pattani; Koh Khai Nok, Koh Khai Nai på Koh Yao i Phangnga; och Phra Ae samt Khlong Dao på Koh Lanta i Krabi.

Planen är att förbudet också ska inkludera alla andra stränder i Thailand i framtiden.

Nytt Rökförbud i Thailand November 2017
Cigarettfimpar, snart ett minne blott på Thailands stränder.

Det finns också planer på att detta nya rökförbud i Thailand ska gälla på båtar som färdas längs Thailands kuster, det är inte bara längs stränderna som fimpar hamnar i havet.

Åtgärderna kommer troligtvis till följd av att Thailand i år utsågs till världens sjätte värsta nedskräpare av haven, en stämpel som man gärna förståeligt nog vill få bort. Det finns mer att göra men det är en bra start.

Så undvik att röka på stränderna för att undvika onödiga böter eller i värsta fall fängelse.


Se tips på boenden i Thailand från andra backpackers


 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.