Tips till dig som hyr motorcykel i Thailand

Det är många som väljer att hyra en motorcykel i Thailand under sin semester. Vanligtvis så säger man moppe men det är nästan alltid lätt motorcykel det egentligen handlar om. Här är viktiga tips till dig som funderar på att göra det.

Många som åker till Thailand för att semestra slås av hur lätt det är att hyra en motorcykel. Man ser många turister som far runt kors och tvärs och friheten att kunna åka runt var man vill lockar säkerligen.

Dock så är det många som inte är vana vid trafiken eller att köra motorcykel som hyr och det gör gatorna livsfarliga. Det tar också ett tag att ställa om sig till vänstertrafik, tyvärr så kör många också utan hjälm vilket är en enorm riskfaktor.

Så vad ska du tänka på när du hyr motorcykel i Thailand? Här är tips som du bör ha i åtanke:

Hyra motorcykel i Thailand

1 Klä på dig ordentligt!

Om det vill sig illa och du åker omkull med moppen så kommer du vara glad om du klädde på dig ordentligt. Visst blir det varmt att åka runt med långbyxor och långärmad tröja men hellre det än hemska skrapsår?

Det bör också vara självklart att man har hjälm på sig men så är tyvärr inte alltid fallet, jag vet själv hur lätt det är att tänka ”äsch jag ska inte så långt jag behöver ingen hjälm”. Men man vet aldrig vad som händer, så ha alltid hjälm.

2 Är ditt fordon i gott skick?

Inspektera ditt fordon ordentligt innan du skriver på några papper. Varför inte ta en liten testrunda för att se hur bromsarna fungerar? En motorcykel i dåligt skick kan bli en livsfara för dig och andra trafikanter.

Kom också ihåg att filma motorcykeln och eventuella skråmor och repor innan du åker iväg så att ingen kan anklaga dig för skador som redan existerade.

3 Ha rätt körkort

Räcker det med internationellt körkort eller behöver du skaffa ett körkort i Thailand? Vad säger din försäkring? Kolla upp sådant innan du hyr för att vara på den säkra sidan. Följer du trafiklagarna så kan du också argumentera emot eventuella ”böter” som trafikpolisen gärna försöker dela ut.

4 Täcker din försäkring dig?

Det här är något som du förmodligen vill kolla upp innan, Om, du hamnar på sjukhuset efter en krock. Har du nödvändig dokumentation för att din försäkring skall täcka dig om en olycka sker? Du kan bli inte bara återbetalningsskyldig för motorcykeln du kraschat utan du kan också bli skyldig att täcka andra partens sjukhuskostnader, se därför till att din försäkring täcker dig.

5 Skillnad mot att köra i Sverige

Att köra i Thailand är inte som att köra hemma i Sverige. Trafikregler och skyltar struntas ofta i här,var på din vakt och kör försiktigt. Man vet aldrig hur någon framför en kommer att svänga, blinkar personen åt höger så kan den lika gärna svänga vänster.

Många kör om på insidan även om du står i mitten och blinkar för att köra över andra färdleden. Var alltid uppmärksam och försiktig i trafiken. Det är inte ovanligt att Thai:s svänger ut på vägen utan att se sig för ordentligt och det förekommer att man kör på fel sida av vägen, mitt i natten utan lysen. Så var uppmärksam.

Tips till dig som hyr motorcykel i Thailand

6 Färgen på trafikljusen ignoreras ofta

Har du precis fått grönt och vill börja köra? Ge det en sekund extra för säkerhetsskull för det är inte alls ovanligt att folk i hög hastighet kör mot rött istället för att stanna. Precis som med punkt 5 så gäller samma sak här, var uppmärksam.

7 Öva först

När du hyr din motorcykel, se till att öva på en tom parkeringsplats eller en öppen yta. Det skadar aldrig att vänja sig vid fordonet man framför och att öva lite på de lokala trafikreglerna. Håll till vänster så gott det går och ha koll på vad som föregås runtomkring dig.

8 Vägarna är inte i bästa skick

Det kan komma hål i vägen och så kan det komma HÅL i vägen. Vissa väggropar är direkt livsfarliga, framförallt för motorcyklister, och du gör gott i att köra lugnt och försiktigt på väger du inte är van vid. Kör man fort och träffar en stor väggrop så är det lätt att tappa kontrollen över fordonet.

9 Om du är osäker, kör inte!

Så enkelt är det faktiskt. Är du osäker eller rädd för att köra? Då bör du avstå. En tuk-tuk, taxi eller motorcykel taxi är ett lågt pris att betala för att slippa vara en fara för sig själv och andra. Givetvis är inte alla taxiförare perfekta heller.

Om du är osäker i trafiken så är du en riskfaktor. Utsätt inte dig själv eller andra för vara, ta det säkra före det osäkra.

Har du fler tips till resenärer som vill hyra motorcykel i Thailand? Kommentera och berätta!

Hitta boende i Thailand(affiliatelänk)

Tips till dig som hyr motorcykel i Thailand

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.