Vaccinationer för Thailand Laos Vietnam Malaysia och Kambodja

En frågeställning som ofta ställs är vilka vaccinationer man bör ta. Det är sällan glasklart och enkelt att säga för det beror helt och hållet på Var och Vad man ska göra på sin resa. En vaccination känns dock rätt så given oavsett var man ska åka.

Twinrix

Enligt mig så är Twinrix ett givet vaccin att ta innan resans avgång. Den skyddar mot Hepatit A och B, två sjukdomar som du verkligen inte vill åka på och som är relativt vanliga i Sydostasien.

Sprutan tas om tre omgångar så om du bestämt dig för att åka till Sydostasien, åk till ett vaccinationscenter så fort du kan så att du kan påbörja din behandling i god tid. Vaccinet kostar inte mycket och bör vara givet att ta. Det finns olika vaccinationsscheman, det kortaste är på en månad och anpassat för just utlandsresenärer.

Vaccinationer med detta vaccin håller i länge och du kan läsa mer om det på FASS hemsida.

Dukoral

Dukoral skyddar dig mot kolera i två år och man dricker den i olika doser innan resans avgång. Det dukoral gör är att stimulera immunförsvaret i tarmen.

Dukoral är egentligen inte till för att skydda mot det som kallas ”turistmage” men har visat sig att faktiskt hjälpa till när man ska besöka en plats med helt annan bakterieflora. Om du vet att du har en känslig mage och vill säkra dig mot att sitta på hotellet med diarré första veckan, så har Dukoral visat sig att hjälpa mot det också.

Du kan läsa mer på FASS hemsida.

Mygga som sprider sjukdomar

Ixiario

Den här sjukdomen kan vara oerhört allvarlig och sprids genom mygg i stora i delar av Asien. Vanligaste platserna där sjukdomen förekommer är Thailand och Indien. Även om den kan vara väldigt allvarlig så finns det många patienter som endast får lindriga eller nästintill inga symtom alls av sjukdomen.

Smittrisken kan variera beroende på säsong men också framförallt på var du befinner dig. Ska du vistas länge ute på landsbygden så är smittrisken högre än om du ska hänga i städer eller turistorter.

Vaccinationer mot sjukdomen görs med vaccinet IXIARO och du kan läsa mer om det på FASS hemsida.

Malarone / Malastad / Lariam

Dessa tre är egentligen inte vaccin utan läkemedel som skyddar mot och behandlar sjukdomen malaria. De tre läkemedlen gör i princip samma sak men det finns en del mindre variationer. Dessa tabletter är väldigt bra att ha med sig om man ska besöka landsbygder i Sydostasien eller spendera tid i djungelområden.

Som det så ofta är så är det myggorna som står för spridningen av denna sjukdom.

Rabipur

Sista vaccinet i inlägget blir Rabipur som skyddar mot rabies. På vissa platser i Sydostasien så förekommer det rabies, även om det inte är så vanligt att människor blir drabbade av det. Rabies kan överföras från djur genom bett, rivningar eller till och med slickningar.

Vaccinationer med Rabipur kan tas både som men också vid misstänkt eller upptäckt smitta. Oftast så finns det redo på sjukhusen i områden där rabies är vanligt förekommande. Det kan därför anses vara onödigt att ta detta i förebyggande syfte istället för vid misstänkt eller upptäckt sjukdom. Vill man ta det säkra före det osäkra så skadar det ju inte att ta det innan.

Läs mer på FASS hemsida.

Sist men inte minst

Kontakta ALLTID en vaccinationscentral eller en vårdcentral innan du bestämmer dig för vilka vaccin du ska ta. Frågar du på internet så kommer du få höra alla möjliga svar från ”Jag blev jättesjuk och borde vaccinerat mig” till ”Jag har åkt i tjugo år utan att bli sjuk”.

Läs på om sjukdomarna i områdena som du skall besöka och läs på om vaccinen så att du har kunskap med dig innan du besöker en vaccinationscentral där man ofta föreslår att du ska ta det mesta som finns.

Safe Travels!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.