10 tips för backpackers

Vad ska man tänka på innan resans avgång? Vad är viktigt att ha koll på under resans gång? Läs om 10 tips för backpackers som underlättar och gör din resa härligare. Ju mer du har koll på desto lättare blir det att styra upp en underbar resa.

(¤) = Affiliatelänk

Tips för backpackers inför resan

1 Kunskap är makt

Trots att backpacking-resor ofta handlar om att man ska ge sig in i det okända utan alltför många planer så hjälper det otvivelaktigt att läsa på en del innan. Ett par enkla Googlingar eller frågor ger dig ofta mycket inspiration och tips om Var du bör åka och om Vad du bör göra för att njuta av resan.

Det är också väldigt bra att kolla upp lokala seder och lagar innan man åker iväg, bara så att man vet vad som gäller.

tips för backpackers - spacer

2 Planera packningen

Du skall bära eller släpa med dig din väska under en lång period. Tänk noga efter innan kring vad du faktiskt kommer att behöva. Tjugo par strumpor kanske blir för många, böcker väger mycket och det mesta som man tar med sig går att köpa på plats.

Även om du är utomlands så kan du tvätta dina kläder regelbundet och slipper därför konka med mer än vad som egentligen behövs. Du bör också ha koll på flygbolagens regler för bagage så att du vet säkert att du slipper betala straffavgifter.

Ett annat bra tips är att packa smart. Saker som du använder regelbundet bör ligga lättåtkomligt så att du slipper slita ur ut allt ur din väska för att hitta just det du letar efter. Kom ihåg var saker ligger och rulla ihop t-shirts, strumpor etc. för att maximera din plats i väskan.

Kolla om Väskan har REA på någon bra resväska!(¤)

3 Ibland är det värt att förboka

Givetvis så beror detta tips för backpackers till stor del på hur länge och var man reser. En bra sak brukar vara att boka ett boende för en eller två nätter vid ankomst till en ny plats genom t.ex Booking. Då slipper man stressa runt och leta boende när man väl är framme utan kan ta det i lugn och ro när man har hunnit ta in orten.

Har du kortare tid på dig så kan det vara bra att planera och förboka mer än om du till exempel åker iväg i ett halvår. Boka dock inte för mycket, man vet aldrig vad man upptäcker under resans gång.

Boka boendet med Booking(¤)

tips för backpackers - spacer

När du är ute och reser

4 Tänk på hur du reser

Spendera inte stora mängder av din reskassa under de första veckorna för att du känner att du är i semesterläge. Med lite planering och framhållning så kan du spara en hel del pengar. Är det t.ex attraktioner som du gärna vill besöka så Googla först, kanske är det gratis eller billigare entré vissa dagar?

Studentkort kan också komma väl till hands då dessa ibland möjliggör för bokning till rabatterade priser.

5 Ät inte upp din budget

Dyr restaurang eller hål-i-väggen-hak? Unna dig för all del det du vill äta om du har utrymme i budgeten för det. Alla dagar kanske inte kvällsmaten behöver intas på en dyr restaurang utan du kanske kan hitta något billigare alternativ, ofta där lokalborna äter?

Gatukök blir ofta underskattade men kan bjuda dig på en kulinarisk upplevelse som du inte hade förväntat dig samtidigt som du sparar pengar till annat. Det brukar också gå att laga mat på hostels, så varför inte besöka den lokala marknaden och inhandla något som du lagar på egen hand eller med resekompisar på samma hostel?

tips för backpackers - spacer

6 Ta det inte för lugnt

Ett bra tips för backpackers är att inte ta det för lugnt även om du är på en lång resa. Sov inte bort den genom att chilla för länge på vissa platser. Kom också ihåg att transportsträckor faktiskt kan bli härliga upplevelser. Du kan hinna se mycket även om du sitter på en buss och framförallt så kanske andra personer på bussen kan ge dig riktigt bra tips om vad du bör besöka när du kommer fram.

Skriv ned tips, gör listor, fundera ut vad du vill göra och vad du kommer att uppskatta istället för att sitta och stirra på stolen framför dig. När du väl kommer fram så är det redan färdigt och du kan direkt börja beta av din lista.

Boka backpacker-försäkring via ERV(¤)

7 Missa inte det sociala

Reser man med kompisar så är det väldigt lätt att man stannar i sin grupp utan att prata allt för mycket med andra backpackers. Försök att inte göra det, du kan lära känna så otroligt många nya härliga människor och få massvis med tips bara genom att prata med andra.

Samtidigt så kan du lära dig ett par ord på något roligt språk av en ny vän. Många backpackers pratar antingen engelska eller sitt modersspråk men försök att prata med alla. Även om en annan resenär inte kan så mycket engelska så brukar man ändå kunna göra sig förstådd. Ta del av andras kulturer och språk genom att prata.

8 Ta vara på tiden

Att sitta på en buss eller ett tåg kan bli långtråkigt och man kan känna att man missar många saker som man hade velat se. Passa därför på att göra det mesta av platsen som du väl kommer fram till. Upptäcka med fördel platsen till fots istället för att använda lokaltrafik, då hinner du se mer och kan stanna exakt var du vill.

På så sätt så slipper du missa ett jättehäftigt café, en unik småbutik eller vacker gatukonst som kanske annars bara hade fladdrat förbi genom ett bussfönster.

Boka buss inom Sverige med Nettbus(¤)

tips för backpackers - spacer

9 Dokumentera dina upplevelser

Samlar du på något speciellt så som servetter, kapsyler eller liknande saker? Spara dessa och ta med hem, det kan bli jättekul och väcka många goda minnen när du tar fram dessa hemma ett par år senare.

Ta så många bilder som du kan, men glöm inte att faktiskt uppleva platsen du är på för stunden. Filma om du vill, du kommer att uppskatta dessa bilder och filmer sen när du är hemma och ser igenom allt. ”Oj gjorde jag verkligen det där? Så modigt av mig!” kanske du tänker när du ser på filmen när du hoppade bungee jump.

Det är också kul för nära och kära att se vad för skoj du har hittat på.

Prylstaden har gott om erbjudanden på SD-kort, kameror m.m.(¤)

10 Ett leende löser det mesta

Var snäll och trevlig, hetsa inte upp dig även om andra blir arga. Råkade du välta något eller gå in någonstans som man inte fick och en jättearg ordningsvakt står och skriker på dig? Förklara bara att du inte visste eller märkte och be om ursäkt. Ett leende löser de flesta situationer som kan uppstå oavsett hur tarvliga de än må vara.

Har du fler tips för backpackers? Kommentera gärna och berätta!


Har du läst inlägget Resa Billigt – Bo på Vandrarhem?

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.