10 Tips för Backpacking – Lyckas med resan

Att man ska eller vill ge sig ut på ett backpacking-äventyr brukar betyda att man behöver göra en del förberedelser. Men vad exakt är det som man bör tänka på när man ska ut och resa? I det här inlägget listas 10 tips för backpacking.

Ju fler tips som man kan få desto bättre, det ger större chans att man får ett bra tips som man kan använda sig av. Alla tips fungerar inte för alla personer eller för alla platser men ett bra tips kan verkligen lyfta en hel resa. Förhoppningsvis så kommer dessa tips väl till hands innan och under resans gång!

10 Tips för Backpacking

Packa Smart

Resan börjar med att du ska packa, se till att du faktiskt tänker igenom hur du ska packa för att slippa krångel senare. Att veta var man har allt och framförallt hur man får fram allt ur väskan utan att behöva vända upp och ner på den kan spara väldigt mycket tid och stress, så underskatta inte värdet i att packa smart.

Se över allting som du har lagt ned i väskan minst två – tre gånger, behövs det verkligen? Går det att köpas på plats? Är det livsviktigt? Är det värt att bära runt på i tre månader för att använda två gånger? Tänk, planera och packa!

Gör din research

”Jag vill ju se platsen, inte läsa om den!” Det är förståeligt, men lite research skadar aldrig. Man vill ju gärna inte vara den som åker kors och tvärs över ett land för att se något bara för att inse när man kommit fram att det är stängt för säsongen eller något liknande.

I andra fall så kan det också vara någon, ofta taxi-chaffisar, som försöker lura dig att det är stängt fast att det är öppet. Då är det bra om man själv har full koll på läget redan innan.

hyra moppe motorcykel i Thailand

Prata med folk

Prata, prata och prata! I början på min första backpacking-resa vågade jag knappt fråga flygvärdinnan om en filt på flyget, åtta månader senare när jag skulle flyga hem så pratade jag med allt och alla. Man lär sig otroligt mycket från andra människor och tipsen man kan få av någon som rest runt på samma ställe som man själv ska till kan vara riktigt härliga.

Plus att man har möjligheten att själv tipsa om underbara platser som man har sett och liknande.

Förboka inte för mycket

Att förboka betyder ofta att man får väga ett rabatterat pris gentemot att ha fri rörlighet. Varje gång du förbokar något så låser du egentligen upp dig till just den saken vid just den tidpunkten. Visst, man kan välja att skippa men det betyder ofta pengar kastade i sjön.

Förboka inte för många upplevelser eller platser, tänk om du ändrar dig kring vad du vill göra mitt under resans gång? Ju mindre du förbokar desto mera frihet har du att göra som du själv vill allteftersom.

Sätt upp en matbudget

Budget är ett ord som många avskyr men det är faktiskt inte så illa. Gör upp en lättare budget för att ha översikt över hur mycket du spenderar. Då går det snabbt att se om du lever över dina tillgångar eller inte vilket i sin tur hjälper dig att hålla koll på hur länge du har råd att vara ute och resa.

Har man en budget redan från början som man följer så slipper man spendera halva reskassan på första veckan för att behöva snåla resten utav resans gång.

spacer backpacka resa

Spara pengar på attraktioner

Attraktioner brukar vara målet med resor men de kan också orsaka stora hål i resans budget. Tänk på att du ofta kan få rabatterade priser på särskilda dagar eller med till exempel studentkort. Ska man vara ute och resa länge så skadar det verkligen inte att kunna spara in lite slantar här och där.

Långa resor är också upplevelser

Faktiskt! Du kanske ser det som nästintill ett straff att behöva åka den där bussen i nio timmar, men tänk om du har en jätterolig medpassagerare att prata med? Tänk på allt som du kan se utanför bussens fönster under resans gång. Var öppen för att även tråkiga situationer kan vara äventyr och sov inte bort alla resor bara för att. På det här sättet kan du möta väldigt härliga personer som du i normala fall kanske aldrig hade pratat med.

Tråka inte ut folk

Prata inte bara om dig själv och saker som du har upplevt utan bar öppen och lyssna även på andra. På så sätt så får du också in jättebra tips som du själv kan testa plus att du får träffa underbara människor. Framförallt vandrarhem är riktigt bra sociala träffplatser när man reser själv eftersom att det brukar vara många andra där som också reser själva.

spacer backpacka resa

Gör det mesta av destinationen

Passa på att göra det mesta av det när du väl är där! Har du rest över halva jorden för att se en plats så passa på att testa attraktioner och andra upplevelser där. Det sista du vill är att åka hemåt med en känsla av att ”attans, jag borde ju ha åkt den där rutschkanan” eller vad det nu kan ha varit. Våga leva! Våga uppleva! Ett gyllene tips för backpacking!

Dokumentera

Även om resan inte ska handla om att stå bakom kameran hela tiden, för då missar man ofta att verkligen uppleva platserna man dokumenterar ändå, så är det väldigt roligt att kunna visa nära och kära var man har varit och vad man har gjort när man kommit hem igen. Det är inte heller helt fel att kunna ta fram fotona efter fem eller tio år för att sitta och minnas vilken underbar resa man varit på och alla härliga personer som man träffade.


Läs fler Inlägg Här eller besök Avresa.se

Det var ”10 Tips för Backpacking”! Tack för att du läste, kommentera gärna och dela dina tips!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.