Öppna Stugor perfekta för att upptäcka Sverige

Har du hört talas om Sveriges öppna stugor? Det är stugor som du kan besöka, helt gratis och övernatta i. Det brukar finnas ved redo att elda med och man kommer väldigt nära inpå naturen.

Sveriges Öppna Stugor finns utspridda över stora delar av landet och ligger alltsomoftast vid vandringsleder och liknande platser. De kan vara lite svåra att hitta.

I boken Stuglandet så är stugorna listade och utmärkta så att man lätt kan hitta. Jag har själv inte köpt boken utan jag förlitade mig på Google Maps när jag besökte en sådan stuga.

Det finns cirka 200 stycken sådana stugor i Sverige och det är gratis att övernatta där. Alla är välkomna och miljöerna där stugorna, torpen eller kojorna ligger varierar.

Tack vare att dessa stugor finns så kan man uppleva naturen utan en särskilt stor budget. Ta med lite mat och bra att ha-saker samt sovsäck och liggunderlag och du är redo att övernatta i en av stugorna.

Oftast finns det ved redo att eldas med när man kommer fram om det är så att det skulle vara kallt.

Ett helt perfekt sätt att uppleva naturen på och en härlig anledning till att resa inom Sverige.

Sveriges Öppna Stugor

Öppna Stugor

Stugorna är trots boken som skrivits fortfarande relativt okända. Moa Karlberg som var med och skrev boken om stugorna har själv kommenterat det:

”Det är nog väldigt många som inte vet om att det finns och det är svårt att hitta information om dem, det har inte funnits någon samlad information om dessa stugor tidigare,” ”, som själv inte visste om att stugorna fanns innan projektet.”

Så varför inte överraska vänner, familj, bekanta eller andra härliga personer med en resa till just en av dessa stugor? Det är perfekt att åka över en helg för att få uppleva naturens lugn utan att behöva spendera en massa pengar.

Du kan läsa om mitt besök till en sådan stuga i Det Här Inlägget.

Tack för att du läste! Safe travels!

3 kommentarer

    1. Hej Maria! Stugorna finns utspridda över hela landet och man bör kunna få info från kommunen om man ringer dit. Annars så får man Googla på den orten man letar i eller köpa boken StugLandet där alla stugorna är listade. Med vänlig hälsning, Stefan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.